İnsanlık, bilgi ve teknolojinin had safhaya çıktığı, dijital dönüşümün sınırında bir çağda yaşamaktadır. Bu baş döndürücü gelişmelerin; insanlığa olumlu yönden etkileri olduğu gibi birçok olumsuz etkileri de vardır. Günümüz insanı, çekirdek aile yaşantısını benimseyerek, bir köy nüfusuna sahip apartmanlarda, bir ilçenin nüfusu büyüklüğündeki sitelerde ve devlet gibi şehirlerde birbirlerinden habersiz ve farkında olmaksızın yaşamaktadır.
Bu koca şehirlerin içerisinde maneviyattan uzaklaşan, sosyalleşmeyen, yalnızlaşan ve çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalan insanın sosyal sorunları ve bunalımı; her geçen gün artıp, içinden çıkılmaz bir hale gelmektedir. Manevi yönü olmayan ve sosyalleşemeyen insan; insanlık özelliğini kaybetmekte, adeta bir robota dönüşmektedir. Peki, insanımızı bu sorunlar yumağından ve sıkıntılardan nasıl kurtarabiliriz?
Çağın getirdiği, insanı yalnızlaştırıp duygusuzlaştıran bu kısır döngüden çıkmak için, bir an önce özümüze dönmemiz gerektiğine inanıyoruz. Geçmişte ecdadımızın yaşadığı ve bize miras bıraktığı “Külliye Cami” modeli, günümüz insanının ve zayıflayan aile kavramının tüm sorunlarına karşı sosyal bir devadır. Cami merkezli hayat; insanı Allah’a ibadet ile ruhsal ve psikolojik olarak huzura kavuşturacak, sonrasında ise; çevresiyle hem “hal”, hem “dem”, hem de “gam” olarak yalnızlıktan kurtaracak manevi bir reçetedir.
Kadim medeniyetimizdeki Cami ve Cemaat kültürünün bütünleştiği “külliye cami” modelini günümüze uygun bir anlam ve değerle yeniden canlandırmak amacıyla “Cami ve Külliye” gönüllüleri olarak yola çıktık. Cami odaklı yaşayan kültürel bir çevreyi yeniden inşa etmek en büyük idealimiz. İnsanın; sosyal ve kültürel, dünyevi ve uhrevi bütün eksiklerini giderebilecek ve onun kâmil insan olma yönünde ilerlemesine yardımcı olacak modern, sosyal camiler yapmayı planlıyoruz. Bu projede; doğumdan, mezara kadar hayatın her alanında sosyal bir varlık olarak, insanın camiyle iç içe bir yaşam sürmesini hedefliyoruz.
Bu önemli proje ile; camilerimiz çocuklarımıza, ailelerimize ve gençlerimize, milli ve manevi değerlerin verileceği bir eğitim kurumu işlevi kazanacak. Mutluluklarımızın paylaşıldığı, tatlı bir yarışın hüküm sürdüğü muhabbetin mekânı olacak. Acılarımızın, dertlerimizin paylaşıldığı yardımlaşma ve kardeşlik merkezine dönüşecek.
Biliyoruz ki kültürel değerlerimiz; yaşatılabildiği ve zamanın ruhuna uygun sürdürülebilir hale geldiği sürece ayakta tutulabilir. Yaşayan bir kültürün temeli ise ailede atılır, mahallede ve okulda şekillenir, ülkede hayat bulur. Bunun için aile ve aile bireyleri bu projenin merkezi olacaktır. Günlük hayatın koşuşturması içinde kaybolan “Aile bireyleri”nin nefes alabileceği bir sosyal ortamı “Cami külliye” projesi ise sağlayacağız.
Cami külliye projesinin mimari yapısı; Selçuklu, Osmanlı ve modern mimarinin bir araya getirilmesi ile vücut bulacak. Caminin ön avlusu manevi dünya hayatı ve sosyal donatısı, Caminin kendisi ibadet alanı, arka avlusu ise ahirete yolculuk alanı olacak. Son derece teknolojik bir alt yapıya sahip olacak bu camilerimiz, gerektiğinde afetlerde insanımıza hizmet edecektir.
Yeni bir hayatın, mutlu bir yuvanın kurulabilmesi için tüm aile fertlerimiz bu projede yer alacak. Projenin Gençlik birimi ile gençler; Kur’an-ı Kerim, Arapça ve Türkçe dil dersleri, Siyer dersleri, İlmihal dersleri, İslam Tarihi, Ahlak ve Âdâb-ı Muâşeret kuralları, doğru düşünme ve doğru yaşam gibi konularda eğitim alabilecek. Düzenlenecek sosyal aktiviteler kapsamında; Tarihi mekân ve doğa gezileri, kültürel ve sanatsal faaliyetler, sempozyum ve konferanslar organize edilecek. Ayrıca çeşitli sportif faaliyetler, bilimsel etkinlikler ve etüt programları düzenlenecek.
Projenin Çocuk birimi ile çocuklara yönelik; cami ve namaza teşvik temalı programlar organize edilip, hediyeler verilecek. Kur’an-ı Kerim, Arapça ve Türkçe dil dersleri, Peygamber sevgisi dersleri, Okul takviye dersleri gibi eğitimler verilecek. Tarihi ve kültürel mekânlara geziler düzenlenecek, çeşitli sportif ve sanatsal aktiviteler yapılacak.
Hanımlar birimi ile başımızın tacı hanım kardeşlerimize yönelik; Kur’an-ı Kerim, Arapça ve Türkçe dil dersleri, bebek bakım ve gelişim dersleri, çocuk eğitimi dersleri, ev ekonomisi dersleri verilecek. Bayanlar arası toplantı ve sohbetler düzenlenecek, mahallede yeni doğan bebekler için ziyaret ve hediyeleşme faaliyetleri yürütülecek. Yetim ve öksüz çocuklar ziyaret edilerek ihtiyaçları giderilecek ve çeşitli yardım organizasyonları yapılacak. Bayanların mümkün olan yerlerde, Cuma namazına gelebilmeleri için imkan sağlanacak.
Gözümüzün bebeği Aile birimi ile evli olan veya yeni evlenecek olanlara yönelik; İslam evlilik hukuku dersleri, İslam’da haklar ve vecibeler bakımından erkek-kadın, evlilik, sevgi, saygı ve sabır dersleri, evlilik sorumluluk dersleri, aile olma ve nikâh öncesi evlilik bilinci dersleri, baba olma dersleri, anne olma dersleri, bebek ve çocuk yetiştirme dersleri verilecek. Camilerde aile içi sorunların çözümünde yardımcı olacak “heyeti nasuha”, yani arabuluculuk birimleri kurulacak.
Aslında yapılacak çok iş var dostlar; yol uzun, sefer bize düşer, zafer ise Yüce Mevla’dandır. Cami ve külliye projesi, her geçen gün katılan paydaşları ile büyüyerek, hayatın her aşamasında çözüm üretebilen, dinamik ve köklerine bağlı bir kültürü yeniden inşa edecek…
Biliyoruz ki bin yıllık yol bir adımla başlar. Hayat; bilgiyi, sevgiyi, ekmeği ve merhameti paylaştıkça büyür. İşte; Merhamet medeniyeti böyle kurulur…
Türkiye Düşünce Platformu olarak uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve inşallah yakın zamanda hayata geçmesini sağlayacağımız Cami Külliye projemizin ümmete ve millete hayırlı olmasını yüce Rabbimizden niyaz ederiz.
Hürmetlerim ile.