Taşkın Koçak

( METAVERSE ) Sanal Gerçeklik VR Tarihi

metaverse, Pygmalion'un Gözlükleri, sanal gerçeklik, vr, 3D, teknoloji, facebook, meta

Dünyamızı metaverse ile tanıştıran Sanal gerçeklik (VR | Virtual Reality), içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri oldu. İlk başlarda sadece eğlence amaçlı etkinliklerde kullanılsa da artık birçok sektör için bu teknolojiyi konuşmaya başladık. Birçok mühendislik uygulamasında; askeriye, eğitim, tıp, ticaret, ulaşım, pazarlama ve daha birçok alanda VR teknolojisinin somut denemeleri yapılıyor.

Geleceğe yön verecek en önemli teknolojilerden bir tanesi olan sanal gerçeklik, özünde gerçeği ve gerçek olmayan düşünceleri, nesneleri ve ortamları birleştirdiğinden birçok sosyolojik tartışmayı da beraberinde getiriyor. Belirli teknolojik ekipmanlar (gözlük, kask, eldiven vb) ve yazılımlar ile beraber kullanılması da ayrıca ele alınması gereken bir konu. Zira, bu durumun yeni pazarlar oluşturması, kurumlar ve ülkeler arasındaki finansal dengeleri değiştirmesi ve üretim ve tüketim alışkanlarında köklü değişiklikler yaratması bekleniyor.

Metaverse içinde bulunan Sanal gerçeklik teknolojisini doğru anlayabilmek için geçmişten günümüze bu teknolojiye hayat veren fikirleri, kişileri ve gelişmeleri bilmekte fayda var. Çağımızın bu en popüler teknolojisini doğru anlamak ve yorumlamak için günümüze kadar geçirdiği yolculuğa ve bu yolculuktaki önemli kilometre taşlarına göz atalım şimdi.

1838 – Stereoskopun İcadı

VR teknolojisi çok heterojen bir çalışma alanıdır. Yani içerisinde birçok farklı bilim dalının girdilerini barındırmaktadır. Bu nedenle, bilim dünyasında bu teknolojinin kabul edilebilecek başlangıç noktasıyla ilgili farklı görüşler mevcuttur. Fakat ağırlıklı olarak öne çıkan görüşe göre günümüzdeki VR teknololojisinin kökeni, 19. yüzyılın önemli bilim insanlarından biri olan Sir Charles Wheatstone’ın 1838’de icat ettiği ve temelde üç boyutlu görüntü oluşturmaya yarayan stereoskop cihazına dayanmaktadır. Bir görsel ilüzyon oluşturma konsepti ile çalışan bu cihaz, 2 boyutlu (2D) uzaya beyni aldatarak üçüncü bir boyut ekliyordu. Stereoskop ile bir nesneye farklı açılardan odaklanılırsa insan beyni iki farklı görüntüyü birleştiriyor ve ortaya 3 boyutlu (3D) bir görüntü çıkıyordu. Görsel derinlik algısı kavramını ilk kullanan bilim insanı olan Wheatsone[2] VR teknolojisinin bugünlere gelmesinde kuşkusuz çok önemli bir paya sahip.

Stereoskopun İcadı metaverse

Dünyayı Sarsan, Yaşamı Sanallaştıran ”Metaverse” Hoş geldin.

[1] https://www.historyofinformation.com/detail.php?entryid=4543

[2] https://www.stereoscopy.com/library/wheatstone-paper1838.html

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir